Když „spolu navždy“ nevyjde. MOOY usnadňuje vypořádání při rozvodu, je-li ve hře nemovitost

Když „spolu navždy“ nevyjde. MOOY usnadňuje vypořádání při rozvodu, je-li ve hře nemovitost

Tisková zpráva

3.6.2024 - Co když se rozvod zvrhne v boj a majetkové vypořádání se nedaří? Nebývá to pěkný pohled, obzvlášť když je ve hře nemovitost. Exmanžel pak klidně podá návrh na exekuci bytu, kde žije bývalá žena i s dětmi. I z takto vypjatého sporu ale může vést schůdná cesta. V MOOY jsme pomohli vyřešit už několik podobných situací, ačkoli okolnosti nebyly zrovna příznivé.

I když podle statistik u nás rozvodů v dlouhodobém horizontu ubývá, jen za loňský lok skončilo v Česku téměř 20 tisíců manželství a míra rozvodovosti se blížila ke 40 procentům. Mimo statistiky navíc zůstávají nesezdané vztahy, které zpravidla bývají ještě méně stabilní.

Rozvod či rozchod považují odborníci za jednu z nejtěžších životních situací. Jako by nestačila jeho emocionální náročnost, majetkové vyrovnání dokáže být neméně vysilující. Ne vždy jde totiž všechno snadno rozdělit na půl. A tak peníze, byt či dům a další majetek můžou rozvod zásadně zkomplikovat a zablokovat možnost dohody.

Právě MOOY často vyhledávají (ex)manželé jako praktickou pomoc v případě, že vlastní nemovitost, ale ocitli se v kleštích a finanční situace jim brání začít novou životní kapitolu. Abyste snížili negativní dopad rozvodu na svou rodinu a zkrátili složité období na minimum, nabízí se více možností.

Mooy_rozvod

Tři příběhy, které mají díky MOOY nový začátek

Jeden z manželů si přeje v nemovitosti i nadále bydlet, ale nemá dost peněz na to, aby druhého vyplatil, a vzhledem k situaci ani čas a kapacitu ucházet se o hypoteční úvěr. To byl i případ exmanželky z úvodního příkladu. Bývalý manžel na ni dokonce podal exekuční návrh a hrozilo, že byt půjde do dražby.  Museli jsme tehdy jednat rychle: v MOOY jsme byt koupili a exmanžel dostal peníze, které požadoval v rámci vypořádání. Jeho bývalá žena mohla v bytě zůstat s tím, že platila předem dohodnutou výši nájmu. A v klidu se mohla rozhodnout, zda bude hledat jinou nemovitost, nebo byt odkoupí zpět, až stabilizuje svoje finance.

Druhou možností je, že prostřednictvím MOOY získají exmanželé peníze za společnou nemovitost, a díky tomu mezi sebou vypořádají finanční záležitosti bez dalších průtahů. Poté byt či dům prodají, ale už bez stresu a spěchu. Nemusí zbytečně slevovat z ceny, ale počkají si na kvalitního kupce s vyhovující nabídkou.

Konečně se může stát, že se i dlouho po rozvodu objeví staré dluhy, které jednomu z exmanželů znemožní dostat hypotéku na nový vysněný dům. Vynoří se totiž nesplácený společný úvěr ještě z manželství. I s touto překážkou máme v MOOY zkušenosti – vyhlédnutou nemovitost jsme v tomto případě koupili za klientku, čímž získala potřebný čas, než její záznam v registru dlužníků nebude tak čerstvý a banka jí umožní hypotéku uzavřít.  

V MOOY si uvědomujeme, jak emotivní a náročnou situací rozvodové řízení je. Zakládáme si na tom, že celý průběh spolupráce s MOOY je pro všechny strany zcela transparentní, srozumitelný a maximálně efektivní. Celý proces a vypořádání exmanželů pomocí hodnoty společné nemovitosti je možné realizovat v řádu jednotek týdnů a vyřešit tak i vleklé či vyhrocené spory.

odebírat zprávy